Als je gaat googlen, lees je zoveel informatie over verschillende soorten voeding. Op sommige sites wordt het ene beweerd, op andere sites weer precies het tegenovergestelde. Wat is nou de juiste voeding voor jou hond?
Laten we bij het begin beginnen. Honden stammen af van de wolf, en hun verteringsstelsel en stofwisseling zijn bijna identiek aan dat van hun voorouders. Het menu van de wolf bestaat met name uit vlees. De wolf eet knaagdieren, haasachtigen, hoefdieren, vogels, vis en insecten. Naast vlees en vis behoren ook bessen, noten, kruiden en wilde vruchten tot het menu. De verdeling is ongeveer 60-70% vlees, 30-40% groenten/fruit.
Om te voorkomen dat je hond tekorten krijgt, willen we dus deze verdeling terugzien in de hondenvoeding van tegenwoordig. Helaas is dat waar het vaak mis gaat. Veel merken hondenvoeding bevatten veel te weinig vlees, veel synthetische toevoegingen, en goedkope vulmiddelen.
Waar moet je dan op letten? Lees het etiket goed! Hieronder een paar tips.
- De volgorde van de ingrediënten op het etiket geeft aan welk ingrediënt het meest in het product verwerkt zit. Vaak splitst de fabrikant bepaalde ingrediënten op (bijvoorbeeld mais en maismeel) zodat (in dit voorbeeld) mais niet als eerste ingrediënt genoemd wordt. We willen dus graag ‘vlees’ als eerste ingrediënt zien.
- ‘dierlijke bijproducten’ betekend dat hoeven, snavels en veren toegevoegd kunnen worden. Er mag alleen ‘vlees’ op de ingrediëntenlijst staan als het ook daadwerkelijk vlees is. Wanneer er dus ‘vlees en dierlijke bijproducten 30%’ staat, kun je ervan uitgaan dat het maar een heel klein percentage echt vlees bevat.
- Wanneer er 4% ‘iets van kip’ in het product zit, mag het verkocht worden als hondenbrokken ‘met kip’. Dus 4% veren, snavels en alles behalve mooi kippenvlees is voldoende om deze naam te dragen. Sommige fabrikanten maken dan ook 1 brokkenbrij, met 4% kip, 4% rund, om vervolgens dezelfde brokken in verschillende smaken te kunnen verkopen.
- ‘granen’ wordt op veel etiketten gezien. Maar welke granen dan? Vaak worden de goedkopere granen aan het product toegevoegd. Granen zijn moeilijker te verteren, en een groot deel van de honden reageert gevoelig op graanproducten.
- Wanneer synthetische vitamines zijn toegevoegd, staan deze aangeduid met IE (internationale eenheden). Synthetische vitamines worden anders verwerkt door het lichaam dan de natuurlijke variant.