+31(0) 6-21627335 | info@moldierenosteopathie.com

In mijn praktijk adviseer ik hondeneigenaren nog wel eens om over te stappen van een halsband naar een borsttuig, of andersom. Wat het beste is, is per hond en eigenaar verschillend. Wat het belangrijkste is; het moet goed passen!

Maar waarom zou je overstappen op een borsttuig?

 • Een tuig ontziet de kwetsbare, gevoelige structuren in de nek, zoals nekwervels, schildklier, strottenhoofd, zenuwbanen en belangrijke bloedvaten. Zowel een harde ruk, als ook veel zachte kleine rukjes aan een halsband, kunnen deze structuren op den duur beschadigen.
 • Bij verzwakking in de achterhand is trekken in sommige gevallen gewenst, bij een borsttuig kan dit op een veilige manier.
 • Voorkomt onnodige stress. Continu druk op de nek en daardoor pijnprikkels veroorzaakt veel stress, waardoor het netjes lopen aan de lijn moeilijk aan te leren is, omdat de hond zich dan niet kan concentreren.
 • Een borsttuig geeft de hond soms meer het gevoel van vrij lopen dan een halsband. Hierdoor is de hond ook meer in staat met andere honden te “communiceren”.
 • Bij honden is gebleken dat de oogboldruk behoorlijk stijgt wanneer er druk wordt uitgeoefend op nek. Dit kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van de ogen. Als die is verhoogd kan dit zorgen voor een verminderde bloedvoorziening van de oogzenuw, waardoor deze beschadigd kan raken. Zeker bij honden met aanleg voor oogproblemen zal dit snel leiden tot een verminderde functie van het oog.

Waar je op moet letten:

 1. Geen druk op het schoudergewricht. Dit is met name belangrijk wanneer je een haltertuig hebt.
 2. Geen druk op keel/strottenhoofd, tuig moet dus laag aansluiten aan de voorzijde.
 3. Voldoende ruimte achter de ellebogen (min. 3 vingers). Veel tuigen zitten te kort achter de ellebogen, knijpen en geven schaafplekken.
 4. Het tuig moet stabiel blijven liggen.
 5. Sluiting op 2 punten, waardoor geen poten hoeven te worden opgetild. Ideaal bij oudere honden.
 6. Het tuig moet van zacht materiaal zijn en de sluitingen mogen geen drukplekken veroorzaken.

Bij ons zijn verschillende maten en uitvoeringen van het merk Anny-X beschikbaar als pas-tuigen.